Doğalgaz tasarrufu nasıl yapılır ? nelere dikkat etmek gerekir ? Doğalgaz faturası aile bütçemizin önemli miktarına etki etmektedir doğalgaz faturasını düşürerek hem ülke ekonomisine hemde aile bütçesine katkı sağlanmış olur. Doğalgaz Faturasını düşürmek yani Doğalgazı tasarruflu kullanmak için neler yapmak lazım bir kaç ip ucu vermeye çalışacağım. Kombi ve radyatör kullanımlarında dikkat edilmesi gereken konulara değineceğim. Çok sık sorulan kombi kapatılırsa tasarruf sağlanır mı? kullanılmayan odanın peteği kapatılırsa faturaya etkisi olur mu ? gibi sorunları cevaplayacağım.
Doğalgaz faturası ; ocak ( yemek pişirme ) , sıcak su ve ısınma kullanımınlarının toplamıdır. Doğalgaz faturasının büyük bir kısmı ısınma kaynaklı olarak oluşmaktadır. ( Yaz aylarında ısınma olmadığı için gelen faturalar oldukça düşüktür ) . Doğalgaz faturası etkileyen faktörlerin en önemlileri; tasarruflu kombi , tesisata ilave ekipmanlar kullanılması (oda termostatı, termostatik vana vb...), evin yalıtımı gelmektedir. Ayrıca kombinin, radyatörlerin kullanılma biçimleri de tasarrufunuzu etkileyecektir.
Dış cephe yalıtımı doğalgaz tasarrufunda önemli rol oynar. Evin yalıtımı yapılırsa ısı dışarı kaçamaz ev sıcak kalır doğalgaz daha az yakılarak ortamın ısınması sağlanır. Isı yalımı sayesinde %20 - %50 oranlarında tasarruf yapmak mümkün olabilmektedir. Çatı katı ise çatının yalıtımı yapılmalı. bodrum daire ise yerin zeminin yalıtımı yapılmalıdır. Tasarruf için etki olarak 1 numaralı önceliğe sahiptir.
Pencerelerın çift ısı cam olması önemlidir. Pencerelerin yanlarından havanın girmesi gibi durumlar ısının dışarı kaçmasına sebep olabilir. bu yüzden silikon ile pencere altları ve yanları kapatılmalıdır. Odadaki pencelerin camların özellikle güneş battıktan sonra örtülmesi ısının dışarı kaçmasını önler. Ayrıca gün içi eğer güneş var ise perdelerin açılıp güneşin içeri girmesinin sağlanması da doğalgaz tüketiminin azaltılması açısından faydalı olacaktır.
Doğalgaz faturasının yüksek gelmesinde kombinin etkisi çok fazladır. Kombi yıllık bakımlarını yaptırmak ve tasarruflu yoğuşmalı kombi kullanmak doğalgaz faturasını ciddi oranda düşürecektir.
Kombinin fan , brülör ve eşanjör gibi kısımlarında pislikler varsa kombi yakışını arttıracaktır. Kombi yıllık bakımı yaptırarak kombinin yakıt miktarını düşürebilirsiniz.
Eski tip hermetik kombi ve bacalı kombiler doğalgazın enerjisini verimli olarak kullanamazlar ve faturaları yüksek getirirler. Yoğuşmalı kombi kullanarak doğalgaz tasarrufu yapmak mümkün olacaktır. Yeni nesil yoğuşmalı kombiler normal hermetik ve bacalı tip kombilere göre ortalama %20 - %30 doğalgaz tasarrufu yapmaktadır. Kombiniz eski tipse ve çok yakıt yakıyorsa kombi değişimi yaparak tasarruf edebilirsiniz. Ekonomik gaz yakan yoğuşmalı kombi ile kombinizi yenilemenizi tavsiye ederiz.
Kalorifer tesisatında, oda termostatı ve termostatik vana kullanımı doğalgaz faturasının düşmesine yardımcı olurlar. Tasarruf için bu ekipmanların tesisatınızda kullanılmasını tavsiye ederiz.
Kombi ile birlikte oda termostatı kullanmak tasarrufu arttıracaktır. Oda sıcaklığı 1 derece düşük sıcaklığa getirseniz yaklaşık %6 tasarruf sağlarsınız. 1 derecelik sıcaklığin değişimini insan bulunduğu ortamda anlayamaz ama oda termostatı anlar ve kombiyi odanın istenilen sıcaklığına göre kontrol eder. Oda termostatı kullanımında modülasyonlu oda termostatları seçilmesi tasarrufu miktarını daha da arttıracaktır.
Termostatik vana , istenilen oda sıcaklığına göre radyatörlerin ayarlamasını mekanik olarak kapatıp açılmasını sağlamaktadır. Termostatik vana ; ortam ayarlanan sıcaklığa geldiğinde peteğe su girişini kapatır ortam sıcaklığı düştüğünde ise peteğe gelen su girişini açarak peteğin ısınmasını dolayısıyla ortamın ısınmasını sağlar. Böylece termostatik vana sayesinde her odanın sıcaklığı farklı sıcaklıklarda ayarlanabilir . Örneğin kombi normal 50 derecede çalışırken çocuk odasını 24 derece , salonu 22 derece, yatak odasını 20 derece yapma imkanı verir ( her odanın kapısı kapalı olmalıdır). Bu sayede istemediğin fazla ısıyı kontrol edebilirsiniz ve tasarruf sağlarsınız. Her peteğe termostatik vana takarak bu kontrolleri mekanik olarak sağlayabilirsiniz. Ayrıca fazla ısınan istenmeyen yerler kontrol edilir. Isınamayan bölgelere ısının gitmesi rahatlamış kolaylaşmış olur . Yani kalorifer tesisatında dengeleme sağlanır . Bu sayede son petekler ısınmıyor veya az ısınıyor gibi şikayetler termostatik vana sayesinde çözülür.
Kombi derecesi yoğuşmalı kombilerde 30 derecelerde başlangıç sıcaklıkları var . Eski tip kombilerde kalorifer başangıç derecesi 40 lardan başlayabilmektedir . Tasarruf için kullanabileceğiniz, sizin konforunuzu sağlayacak ( üşümeyeceğiniz ) en düşük derecelerde kombiyi ayarlamalısınız. Çok soğuk havalarda ise tasarruf açısından mümkün olduğu kadar 50 derecenin üstüne çıkarmamaya çalışmak gerekir.
Kombiyi sık sık kapatıp açmak tasarruftan ziyade kombi yakıtını daha çok yakmasına sebep olabilir. Kısa süreli evden ayrılmalarda kombiyi kapatıp gelindiğinde açıldığında daha çok doğalgaz tüketimine yol açar. 2-3 saat evden ayrılmalarda kombiyi kapatmak yerine kombiyi minimum sıcaklık ayarında çalıştırmak yakıt tasarrufu açısından daha iyi olacaktır. Uzun süreli evden çıkıldığında yani sabah çıkıyorsunuz akşam eve geliyorsunuz bu gibi kullanımlarda kombinin kapatılması gelindiğinde kombiyi açılması yakıt tasarrufu açısından daha uygun olabilir.
Radyatörlerin önünü boş bırakmak gerekir. Radyatörlerin önü,yanı ve üst kısmı hiç bir şeklide kapatılmamalıdır. Perde, koltuk vb eşyalar , peteklerin önünü üstünü kapatmıyacak şekilde dizayn edilmelidir. Aksi durumda radyatörden çıkan ısı yayılımı önündeki eşyalara, perdeye hapsolur ısı dağılımı iyi olmaz. Oda ısınmazsa kombiyi daha çok açarsınız ve doğalgaz faturası çoğalır. Radyatör arkasına yansıtıcı , folyo vb.. konulmasıda ısının oda içine daha rahat yayılmasını ısınmasını sağlayacaktır.
Radyatörlerin düzgün ısındığından emin olmak gerekir. Bir kısmı ısınıyor bir kısmı ısınmıyorsa peteklerin havasını kontrol etmek gerekir, havası alındığı halde ısınmada sorun varsa radyatörlerin kanallarında tıkanıklılık olabilir tesisat temizliği yapılarak bu sorun giderilerek peteklerin düzgün ısınması sağlanır bu da doğalgaz tasarrufunuzu olumlu yönde etkiler.
Çok merek edilen sorulardan biriside kullanmadığımız radyatörleri vanalarından kapatsak tasarruf sağlar mıyız ? Kısmen sağlanır. Tasarruf sağlamak için kullanılmayan peteğin vanası kapatılması yetmez peteğin bulunduğu odanın kapısı da kapatılmalıdır. Bu şekilde kombi , kapıtılan petekteki kadar suyu ısıtmak için enerji kullanmayacaktır. Bu da daha az gaz tüketimi daha fazla tasarruf anlamına gelir.
Ama eğer odanın kapısını kapatmadan peteği kapatırsak bu durumda diğer odaların ısısı kapatılan peteğin bulunduğu odaya gelecektir. Kombi tüm ortamı ısıtmaya devam edecektir. Yani odanın kapısını kapatmadan peteğin vanasını kapatmanın doğalgazda tasarrufa bir etkisi olmaz.
Kalorifer tesisatı peteklerin çalışması ortamın havasını kurutur nemini azaltır ortamın nemlendirilmesi hem sağlık açısından hastalıklardan korunmanızı sağlar hemde tasarrufunuzu olumlu yönde etkiler. Ortam havasının %40 -%50 nemli olacak şekilde ayarlamak gerekir. Radyatörlerin üstüne suluklar koyulması, su ve çay kaynatılması vb.. yollarla ortamın nemlendirilmesi hissedilen sıcaklığı arttırır. Bu sayede daha düşük sıcaklıklarla ısınmış olursunuz. Düşük sıcaklıklarda kombinin kullanımına bağlı olarak doğalgaz tüketimi azalır ve tasarruf sağlamış olursunuz. Kuru ortamda hissedilen sıcaklık ile Nemli ortamda hissedilen sıcaklık arasında 2-3 derecelere varan farklılıklar olabilmektedir. Her 1 derece sıcaklığın ortalama %6 tasarrufa sebep olduğunu düşünürsek ortamın nemini arttırmanın tasarrufa etkisini daha iyi anlayabiliriz.
Enerji fiyatlarının her geçen gün arttığından dolayı tasarrufun ne kadar önemli olduğu ortadadır. Hem aile ekonomimiz hem ülke ekonomimiz için mümkün olduğu kadar enerjiyi daha tasarruflu kullanmalıyız.
*** İstanbul İçi Kombi Montajı Ve Kombi Değiştirme İşlemlerini Profesyonel Olarak Yapıyoruz . Bizden Fiyat almadan Karar vermeyin...
En Güncel Kombi Fiyatları İçin Bize Ulaşın
© 2019 Kombi Dükkanı Tüm hakları saklıdır.